Vegan vs Vegetarian

Τι ακραίους και μη χορτοφάγους τρώνε

Οι περισσότεροι χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας, ψάρι, πουλερικά ή, αλλά τείνουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Πολλοί χορτοφάγοι, επίσης, δεν τρώνε προϊόντα που περιέχουν ζελατίνη ή άλλα προϊόντα ζωϊκής προέλευσης. Λακτο-χορτοφάγοι καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά δεν τα αυγά? ovo-χορτοφάγοι τρώνε αυγά, αλλά δεν τα γαλακτοκομικά προϊόντα? και γαλακτο-ωο-χορτοφάγοι τρώνε αυγά, καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Υπάρχει επίσης pescetarianism, μια χορτοφαγική δίαιτα που μοιάζει που αποφεύγει το κρέας και τα πουλερικά, αλλά δεν περιλαμβάνει τα ψάρια.

Η vegan διατροφή τείνει να είναι πολύ αυστηρότερες από ό, τι οι περισσότεροι χορτοφάγοι δίαιτες ». Το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, και όλα τα άλλα προϊόντα ζωϊκής προέλευσης, όπως το μέλι, αποφεύγονται εντελώς. Επιπλέον, αποφεύγεται οποιαδήποτε τρόφιμα ή άλλα (μερικές φορές με μη βρώσιμο) προϊόν που κάνει χρήση των ζώων. Αυτό επεκτείνεται συχνά στα ρούχα, φάρμακα, και οτιδήποτε άλλο στα οποία χρησιμοποιούνται ζώα ή ζωικά προϊόντα. Για παράδειγμα, ένας vegan δεν θα χρησιμοποιήσει τα δερμάτινα υποδήματα ή ιμάντες, καλλυντικών που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, πουπουλένια παπλώματα, κάψουλες φαρμάκου ζελατίνη, μάλλινα πουλόβερ, ή γούνινα παλτά.

Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ξηροί καρποί αποτελούν τη βάση τόσο της vegan και χορτοφαγικές δίαιτες.


Λόγοι για την χορτοφαγία vs χορτοφαγία

Ενώ ορισμένοι αυστηρά χορτοφάγοι μπορεί να έχουν διατροφικές ανησυχίες ή τροφικές αλλεργίες και αυτός να είναι ο βασικός λόγος για την επιλογή της  διατροφή τους (vegans διαιτητικoί), ενώ  κάποιος πλέον υιοθετεί έναν vegan τρόπο ζωής για ηθικούς και πολιτικούς λόγους (ηθικοί vegans). Η vegan άποψη τείνει να είναι ότι τα ζώα δεν είναι εδώ για να τα εκμεταλλεύεται ο άνθρωπος, και ότι η εμπορική εκμετάλλευση των ζώων συνεπάγεται θεμελιώδη, απάνθρωπη συνιστώσα και έλλειψη σεβασμού στη βάση της ζωής.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος μπορεί να είναι χορτοφάγος. Ένας σημαντικό λόγος είναι τα προβλήματα υγείας. Η χορτοφαγική διατροφή είναι συχνά πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ είναι επίσης χαμηλή σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε κορεσμένα λίπη. Ομοίως, ορισμένοι υιοθετούν τη χορτοφαγία, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, όταν πρόκειται για κρέας. Ηθικό ή / και πολιτικούς λόγοι είναι επίσης ευρέως διαδεδομένοι για να επιλέξει κάποιος τη χορτοφαγία (vegetarianism). Για παράδειγμα, μερικοί έχουν αγκαλιάσει τη χορτοφαγία (veganism και) για περιβαλλοντικούς λόγους. Μερικές θρησκείες, όπως ο Ινδουισμός και Ζαϊνισμός, συνταγογραφούν ή να ενθαρρύνουν τη χορτοφαγία. Άλλοι, όπως ορισμένες χριστιανικές αιρέσεις, ενισχύουν την πρακτική της αποχής από τα ζωικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.

 

Οφέλη για την υγεία των Vegan και χορτοφάγους Δίαιτες

Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ακραίους και μη χορτοφάγους είναι τόσο υγιή, αν όχι πιο υγιείς από ό, τι, το κρέας που τρώει ομολόγους τους. Η χορτοφαγία, ειδικότερα, είναι πολύ καλοί στην εξάλειψη κοινά αλλεργιογόνα τρόφιμα, όπως τα οστρακοειδή και τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, ένα αξιοσημείωτο μειονέκτημα για την vegan διατροφή είναι ότι vegans συχνά πρέπει να λάβουν Β12 και συμπληρώματα αμινοξέων - και μερικές φορές άλλα διατροφικά συμπληρώματα, όπως ο σίδηρος ή βιταμίνης D - η διατροφή τους τείνει να στερούνται αυτών των βασικών θρεπτικών συστατικών.

Υπάρχει σε εξέλιξη μελέτη για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της vegan και χορτοφαγικές δίαιτες. Πολλές μελέτες έχουν βρει καρδιαγγειακά οφέλη και στις δύο δίαιτες, και μερικοί προτείνουν ότι υπάρχει ένα χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου μεταξύ ακραίους και μη χορτοφάγους.

Μια εκτεταμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2013 δείχνει ότι ότι οι χορτοφάγοι ζουν περισσότερο από τους κρεατοφάγους και 19% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, καλύφθηκε από την Wall Street Journal. Άλλα βασικά συμπεράσματα από τη μελέτη περιλαμβάνουν:

    
Οι χορτοφάγοι στη μελέτη εμφάνισαν 12% λιγότερους θανάτους κατά τη διάρκεια της μελέτης (έξι έτη), κατά την οποία 73.308 άνθρωποι παρακολουθούνται.
    
Εκεί φάνηκε να είναι λιγότεροι θάνατοι στην ομάδα χορτοφάγος από διαβήτη και νεφρική ανεπάρκεια.
    
Θερμιδική πρόσληψη δεν φαίνεται να έχει σημασία. Οι διάφορες ομάδες συμμετέχων γενικά έτρωγαν περίπου την ίδια ποσότητα θερμίδων καθημερινά.
    
Η χορτοφαγική πλεονέκτημα εμφανίστηκε ισχυρότερη στους άνδρες από τις γυναίκες.
    
Καρκίνος έπληξε τόσο τις χορτοφάγους και μη χορτοφάγους σε περίπου ίσες μέτρο.

Μια διάψευση των αναφορές των μέσων ενημέρωσης της αυτής της μελέτης υποστηρίζει ότι η συσχέτιση δεν σημαίνει απαραίτητα σχέση αιτίας και ότι η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των χορτοφάγων που βρέθηκαν στη μελέτη θα μπορούσε επίσης να αποδοθεί στο γεγονός ότι η χορτοφαγική ομάδα έτεινε να γυμνάζονται περισσότερο, να παντρευτεί, καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ, καπνός και λιγότερο σε σύγκριση με την ομάδα σαρκοφάγων.

Συνολικά, να προσδιοριστεί αν αυτές οι δίαιτες επηρεάζουν άμεσα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην υγεία είναι δύσκολη. Οι διαφορετικοί τύποι χορτοφάγων είναι σπάνια μελετηθεί ένας εναντίον του άλλου, για παράδειγμα, και ακραίους και μη χορτοφάγους συχνά τείνουν να είναι πιο εύποροι ή την υγεία-συνειδητή, οι οποίες επηρεάζουν θετικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.


Στατιστικά

 

Σε μία μελέτη του 2008 από χορτοφάγους διαπιστώθηκε ότι 7,3 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 3,2% του πληθυσμού των ΗΠΑ, είναι χορτοφάγοι, ακόμη περισσότεροι είναι εν μέρει χορτοφάγοι,  δηλαδή τρώνε το κρέας μόνο για την περίσταση. Η πλειοψηφία των χορτοφάγων είναι γυναίκες (59% των γυναικών έναντι 41% των ανδρών), και οι περισσότεροι είναι νεότεροι (42% βρίσκονται μεταξύ 18-34).

Μια δημοσκόπηση του 2012 βρήκε τον αριθμό των vegans και vegetarians να είναι ακόμη υψηλότερο από ό, τι είχε βρεθεί στη Χορτοφαγική Times, με το 5% του πληθυσμού να θεωρείται vegetarian και το 2% ως vegan. Οι περισσότεροι vegans και vegetarians σε αυτήν τη δημοσκόπηση βρέθηκαν να είναι γυναίκες, μόνες, χειραφετημένες- σε αντίθεση με ό, τι βρεθεί  στη Χορτοφαγική Times.

Το 2010, το Εθνικό Κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου για την Κοινωνική Έρευνα δημοσιοποίησε στοιχεία από την κοινωνική έρευνα στάσεων του 2008. Βρήκαν  ότι οι χορτοφάγοι και οι vegans ήταν πολύ πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Βρήκαν επίσης ότι οι μη-λευκές φυλές ήταν πιο πιθανό να είναι χορτοφάγοι ή vegan από τους λευκούς, και συχνά για θρησκευτικούς λόγους.

Σχόλια αναγνωστών

Γράψτε το σχόλιο σας

Αφήστε το σχόλιο σας